Anyaghányad:
1 kg liszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
5 dkg élesztő
1 dkg só
0,5 liter tej
2 db tojás sárgája
Gyártás menete:
- előkészítés: Készítsük elő a hozzávalókat, szitáljuk át a lisztet és langyosítsuk meg a tejet.
- kovász készítés:
Az élesztőt csomómentesen elkeverjük kb 1 dl langyos tejben egy kicsi porcukorral, majd liszt hozzáadásával tejföl sűrűségű kovászt készítünk, meglisztezzük picit a tetejét, és érleljük 10-15 percig.
- tészta begyúrás:
Miután a kovászunk megérleltük, a maradék lisztet, a sót, a tojást, a margarint és kb 2 dl tejet elkezdhetünk begyúrni. Fontos, hogy a tésztát ne gyúrjuk be keményre, csak annyi tejet öntsünk még hozzá, amenyi a jó állaghoz kell. (jó állagú, ha tiszta lesz az edény, vagy a kéz gyúrás után)
- tészta kelesztés:
Az élesztőgombáknak 40 C az ideális, ezen a hőmérsékleten 30 perc alatt a duplájára kelnek.
- tészta szelloztetés:
Miután megkelt a tészta, egyszer átgyúrjuk.
- ismételt kelesztés:
Újra 30 percig kelesztjuk.
- tészta darabolása formázása:
Így készül a briós:
Így készül a kalács:
- kenőtojással lekenés:
a már sütőplére helyezett kalácsokat és briósokat lehenjük vagy kalácsfénnyel vagy kenőtojással.
- félig kelesztés:
a sütűplén félig megkelesztjük
- ismételt lekenés:
ismételten lekenjük kenőtojással majd teljesen megkelesztjük.
- sütés:
180 C-on készre sütjük.
Tuti tipp:
Ebből a tésztából készíthetünk még ökörszemet is. A túrótöltelékhez az ajánlott anyaghányad: 20 dkg kristálycukor, 2 db tojássárgája, citromhéj, vaniliáscukor, 1 kg túró (át kell szitán passzírozni).