Kovács István cukrászmester

Kovács tanár úr segítségével olyan fortélyokat sajátíthatunk el amelyek nélkül nem sikerülne olyan finomra a sütink.

Kis csapatunk

Támogatóink:

Az ingyenes weblapok szakértője.

Cukrász-csodák minden mennyiségben

2010.07.30. 13:16 B. Csilla

Vajas tészta ( sajtos pogácsa, sajtos rúd, ízes levél)


Anyaghányad:


  • 1 kg liszt
  • 2 dkg só
  • 1 cent ecet
  • 1 kg zsiradék
  • 4-5 dl víz

 

 

Gyártás menete:

  1. Előkészítés: 

    A vajat kevés liszttel összegyúrjuk, és téglalap alakúra formázzuk. A széleiből levágunk kisebb csíkokat, és körülbelül a vaj 10 %-át majd a tésztába gyúrjuk. A megmaradt 90 % vajat tehát a téglalapot majd hajtogatni fogjuk.

  2. A tészta begyúrása:

    A levágott vajat a liszttel az ecettel és a sóval begyúrjuk, úgy hogy folyamatosan adunk a tésztához hideg vizet, amíg a megfelelő állagú nem lesz. Bucit formázunk belőle, lisztezett asztalra tesszük bevágogatjuk a teteét és pihentetjük. Pihentetés után, 4 fület nyújtunk neki és elkezdjük becsomagolni a zsiradékot.

  3.  

  4. A tészta formázása:

    A tésztába becsomagoljuk a zsiradékot a kakaós csigánál már megszokott módon.

  5. A tészta hajtása:
    Majd kinyújtjuk újnyi vastagra és egy szimpla és egy dupla hajtást végzünk. Tehát a szimpla hajtás után újra kinyújtjuk majd behajtjuk duplán. Pihentetés után a hajtást megismételjük. A szimpla hajtás az ábrán az 1-es a dupla hajtás pedig a 4-es.

     

  6. A tészta darabolása és formázása:
    A hajtások és a pihentetés után kinyújtjuk a tésztát fél centi vastagra és daraboljuk a végterméknek megfelelően. Ami lehet pogácsa, sajtos rúd vagy akár ízes levél is.



  7. A tészta sütése:
    A készre formázott termékeket sütőplére helyezzük és 220 C-on kisütjük. Ebből a tésztából készül a krémes lapja is.
    Jó étvágyat!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://cukraszsutik.blog.hu/api/trackback/id/tr462187042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

annazsofi 2012.03.02. 16:53:31

A hájstészta készítés menete ugyanez? A zsíradék a darált háj, s ugyanígy járunk el vele?
Köszönöm a választ!