Kovács István cukrászmester

Kovács tanár úr segítségével olyan fortélyokat sajátíthatunk el amelyek nélkül nem sikerülne olyan finomra a sütink.

Kis csapatunk

Támogatóink:

Az ingyenes weblapok szakértője.

Cukrász-csodák minden mennyiségben

2010.03.14. 16:45 B. Csilla

Omlós élesztős tészta (beigli, pozsonyi kifli)

Anyaghányad:

  • 1 kg liszt
  • 45 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dkg só
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 27 dkg tej (pontosan kimérni)

 

  

 

Gyártás menete:

  1. Előkészítés:

    Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.

  2. Tészta begyúrása:

    Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A tej másik felébe beleüthetjük a tojást és a sót is ide tegyük. A lisztet, a margarint a porcukrot és az élesztős tejet egy üstbe rakom és begyúrom. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

  3. A beigli formázása:
    A tésztából kimérünk 30 dkg-os darabokat és 25 dkg-os tölteléket. A továbbikaban egy kisfilm bemutatja a nyújtást és a beigli töltését is.

  4. A pozsonyi kifli formázása:
    A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés, és a darabolás is.Mivel egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg-os tölteléket kell kimérni, ahogy majd a kisfilmen is láthatjuk kimérünk 40 dkg tésztát, és azt 10 egyenlő darabra daraboljuk és formázzuk, majd töltjük.

  5. A lekenés:
    Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.

    Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit amik már a sütőplén vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni. A pozsonyi kiflit úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a mákos töltelékűt patkó formájúra a diósat pedig kifli formájúra készítjük.

  6. Sütés:

    Mielőtt megsütnénk szúrkáljuk meg, a mákosat oldalról, a diósat felülről, így meg tudjuk majd különdöztetni. Végül 160 C-on készre sütjük. 1 kg lisztből 6 rúd beiglit, vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni.

  7. Töltelékek:

    60 dkg kiristálycukrot 2 dl vízzel felforralunk és 1 kg daráltmákot vagy daráltdiót leforrázzuk vele, majd ízesíthetjük citromhéjjal, vaniliáscukorral, mazsolával vagy akár mézzel is. A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is. Miután kihült felhasználhatjuk.

Tuti tipp:


A Gerbaud-szelet is ugyanebből a tésztából készül, valamint számos pogácsa is.
A burgonyás pogácsa: ugyanaz a gyártás menete, tehát a zsiradékot elmorzsoljuk a lisztben stb...

 

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 20 dkg margarin
  • 80 dkg áttört főtt burgonya
  • 6 dkg só
  • 5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • kb 2,5 dl tej (annyi, hogy a tészta kalácstészta állagú legyen)

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://cukraszsutik.blog.hu/api/trackback/id/tr481839178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

édesszájú 2010.03.17. 10:44:10

Kedves Csilla!

A kérdésem az lenne, hogy hogyan előzhetem meg, hogy a bejgli ne repedjen be. Megcsináltam és nagyon finom lett, csak az egyik teteje megrepedt és kijött a töltelék...

Mi a teendő ilyen esetben?

Köszi a választ előre is.

B. Csilla 2010.03.17. 15:49:01

@édesszájú: Szia!

Több ok miatt is kirepedhet:
- Nem egyforma vastagságúra van kinyújtva a tészta. Ha erősen belenyomjuk a tésztába a tölteléket, akkor is elvékonyodhat.
- Túl lágy a töltelék, ezért kirepeszti a tésztát a sok gőz, ami benne van. Fontos, hogy a töltelék ugyanolyan keménységű legyen mint a tészta.
- Nincs megszurkálva a sütés előtt.
Remélem tudtam segíteni, sok sikert a sütéshez!

agentK 2010.03.19. 14:10:20

Sziasztok!

Nagyon jó a blog! Már több sütit is kipróbáltam, a kakaós csiga a kedvencem! Nem is olyan bonyolult mint gondoltam.

Csak így tovább!
Üdv,
K.

édesszájú 2010.03.19. 15:47:29

@B. Csilla: Kedves Csilla!

Nagyon köszönöm a segítséget! erre nem is gondoltam. Ki fogom próbálni.

Üdv

czucorka 2010.03.21. 16:30:41

sziasztok!
lehet csak én vagyok ilyen vaksi..de megtalálom valahol a töltelék receptjét is?

B. Csilla 2010.03.21. 18:08:52

@czucorka: Szia!

A töltelék receptje valóban lemaradt, mihamarabb orvosolom..
Köszönöm a jelzést!

mmarcell 2011.02.16. 12:18:00

Remek weboldal, csak így tovább.

varga zsuzsanna 2012.12.23. 18:46:28

Tisztelt ötletadók! Köszönjük a fini receptötletet a mákosbeiglire, de mi meggydzsemet is tettünk bele, nem csak mazsolát. A miénk is megrepedt, jó sok lett a töltelék, de így is el fog fogyni.VAGÁNY LETT!!Üdvözlettel ÉDESSZÁJÚAK.:)

sajtos spangli 2013.02.09. 19:21:24

vajon mennyi ideig kell sütni a kifliket?

ancsa814 2013.12.07. 15:37:42

Lehet-e a tésztát mélyhűtőben eltenni begyúrás után? És ha igen, akkor a kivitélt követően mi a módja a kelesztésnek?

Ildikó Szemán 2013.12.17. 13:23:39

NAGYON TETSZIK EZ A BLOG,BÁR ÉN NEM VAGYOK MÁR KEZDŐ MÉGIS VAN MIT TANULNOM.NEKEM HAGYOMÁNYOS GÁZ SÜTŐM VAN ÉS CSAK 2 FOKOZAT VAN RAJTA.A BEJGLIT KICSIN VAGY NAGYON,ILL.HÁNY PERCIG KELL SÜTNI?KÖSZÖNÖM A VÁLASZT.

aylobiv · http://aylobiv.blog.hu 2013.12.18. 18:31:50

Én a tölteléket almával készítem és az ad elég nedvességet a tölteléknek.

B. Csilla 2013.12.18. 20:06:01

@sajtos spangli: Szia, kb 20-30 percig kell sütni. Meg szoktam nézni az alját, hogy megfelelő (világos barna) legyen.

B. Csilla 2013.12.18. 20:07:39

@ancsa814: Szia Ancsa814, igen lehet fagyasztani a tésztát, sütés előtt egy éjszakával tedd át a sima hűtőbe, hogy ott olvadjon ki, és használhatod is.

B. Csilla 2013.12.18. 20:10:54

@Ildikó Szemán: Kedves Ildikó, Inkább a kis lángot ajánlom, hogy biztosan átsüljön. Nagyjából 30-40 perc a sütés.

Ildikó Szemán 2013.12.20. 13:32:37

Köszönöm a választ azt hiszem egy pálya választás előtt álló lánykának is segíthettek,ma ő fog sütni a holnapi osztály Karácsonyra méghozzá Pozsonyi kiflit.Fánkot már sütött nagyon finom lett.Lehet,hogy cukrász lesz!Üdv mindenkinek.