Kovács István cukrászmester

Kovács tanár úr segítségével olyan fortélyokat sajátíthatunk el amelyek nélkül nem sikerülne olyan finomra a sütink.

Kis csapatunk

Cukrász-csodák minden mennyiségben

2010.03.08. 16:24 B. Csilla

A hajtogatott élesztős tészták (kakaóscsiga, dióscsiga, túróstáska)

Anyaghányad:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg margarin vagy olaj
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 dkg só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg margarin (külön a hajtogatáshoz)

Gyártás menete:

  1. Előkészítés:

    Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.

  2. Tészta begyúrása:

    Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A lisztet, a margarint a sót, a tojást és az élesztős tejet egy üstbe rakom, és lassan begyúrom, úgy mint a kalácsnál fokozatosan hozzáadva a tejet.

  3. Tészta kelesztése:

    Pihentetnjük a tésztát, úgy hogy kivirgolással egy bucit formálunk, majd a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis időre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.

  4. A tészta hajtogatása:

    A 25 dkg margarint egy kevés lisztel összegyurom lisztes kézzel egy kb 20*10 cm-es téglalapot formálunk. A tésztának 4 fület nyújtunk a közepébe helyezzük a margarint, majd a rétegektől a lisztet folyamatosan lesöpörve becsomagoljuk azt. Cukrászok olyan margarint használnak amit nem kell lisztel összegyurni.

  5. A tészta nyújtása és a dupla hajtogatás:

    Fontos, hogy a felületünk legyen mindíg lisztes, mert ha odaragad, kiszdadhat a tészta. Egy téglalapot kell nyújtani. Majd 2-szer duplán hajtogatjuk. A dupla hajtogatás az, amikor a téglalapot megfelezzük, és a két szélét a feléhez behajtjuk, majd ezt még félbe hajtjuk és pihentetjük letakarva a tésztát. Megismételjük a dupla hajtást még egyszer és újra pihentetjük. Mi a gyakorlaton dióscsigát, kakaóscsigát és tútóstáskát készítettünk. A tésztából még több féle sütemény készithető.

     

  6. A kakaóscsiga és a dióscsiga esete:

    A tészték kinyújtjuk egy újnyi vastagra, megkenjük a tetejét tejszínnel, majd a 10 dkg porcukros és kakaós keveréket rászitáljuk. A kakó mennyisége annak minőségétől is függ, 2-3 evőkanál kakaó elég átlagos minőségű kakaóból. A diós tölteléknél dúrvára vágott diót porcukorral összekeverünk majd a tejszínnel megkent tésztára szórjuk. Mind a két esetbe feltekerjük és újnyi vastagra felkarikázzuk. Mielőtt a sütőplére helyeznénk a végét aláhyajtjuk, és a sütőplén egy kicsit a tenyerünnkel szétlapítjuk.

  7. A túróstáska esete:

    A tésztát nyújtás után azonos kb 10*10-es kockákra felosztjuk, majd a túrótölteléket belehelyezzük a közepébe. a kocka 4 sarkát megkenjük tojássárgájával és összeragasztjuk őket és sütőplére helyezzük.

  8. Sütés:

    180 C-on készre sütjük.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cukraszsutik.blog.hu/api/trackback/id/tr421820000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoSzi 2010.03.11. 10:51:58

Szia Csilla!

Nagy kedvenc a kakós csiga, köszi a rp-et, még a héten teszteljük! Gitta is bejelentkezett rá! :-)Én eddig vaj-margarin keveréket használtam a tejszín helyett. Nem folyik majd szét a töltelék? Muszály porcukrot tenni, a kristály nem jó?

B. Csilla 2010.03.11. 20:56:27

@BoSzi: Szia BoSzi :) !
A tejszín csak azt a funkciót látja el, hogy a töltelék a kakaópor meg a porcukor hozzáragadjon a tésztához. A pékek, ha jól tudom vízzel kenik le a tésztát. Nem fog folyni, mert tényleg csak kicsit kened le, mintha tojással kennéd le a pogácsa tetejét..:D
Csak ez tejszín, meg nem sajt, hanem kakaópor meg porcukor. A kristálycukor szerintem azért nem jó, mert lehet olyan része ahol nem olvad el, és korcoghat a fogad alatt.
Örülök, hogy olvassátok sok sikert, és jó étvágyat!

Edina Hollós Kanizsa 2016.09.18. 08:19:01

Szia!Végre megtaláltam azt a fajta csigát amire régóta vágytam-nekem ez a tökéletes csiga recept-én a tejszín helyett vajjal kentem meg,alá szilikonos sütőpapírt tettem,hálás köszönet a receptért, egy kérdésem lenne,a tésztát le lehetne fagyasztani?
Köszönöm:Edina

Sándor Nemes 2019.04.07. 17:00:15

A legfinomabb recept! Mindig ezt csinálom nagyon bevált!!köszönöm a feltöltést
süti beállítások módosítása