Kovács István cukrászmester

Kovács tanár úr segítségével olyan fortélyokat sajátíthatunk el amelyek nélkül nem sikerülne olyan finomra a sütink.

Kis csapatunk

Cukrász-csodák minden mennyiségben

2010.02.27. 19:07 B. Csilla

A kevert élesztős tészták (kuglóf)

Anyaghányad:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 liter tej
  • 1 dkg só
  • 6 db tojás sárgája
  • citromhéj
  • vaniliás cukor
  • ízlés szerint kakaó és mazsola

Gyártás menete:

  1. Előkészítés

    Készítsük elő a hozzávalókat, szitáljuk át a lisztet és langyosítsuk meg a tejet.

  2. Kovász

    Az élesztőt csomómentesen elkeverjük kb 1 dl langyos tejben egy kicsi porcukorral, majd liszt hozzáadásával tejföl sűrűségű kovászt készítünk, meglisztezzük picit a tetejét, és érleljük 10-15 percig.

  3. Tészta bekeverése

    Egy edényben a margarint melegítéssel meglágyítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és habosra keverjük. Ehhez hozzáadjuk a tojások sárgáit egyesével. Ha ezeket is összedolgoztuk, akkor a lisztet, a citromhéjat, a vaniliás cukrot és a kovászt is beletesszük. Miközben keverjük, szépen lassan hozzáadjuk a tejet is (a tejből hagyjunk egy keveset, ha kakaóval ízesítjük az egyik felét). Ezek egy lágy, ragacsos masszát fogunk adni, amelyet addig keverünk, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

  4. Tészta kelesztése

    20-30 perc alatt a kelesztés során a tészta duplájára növekszik.

  5.  Tészta szellőztetése

    Újra átgyúrjuk a tésztát és megint hagyjuk egy kicsit pihenni.

  6.  Ízesítés

    Ha kakaóval szeretnénk ízesíteni a kuglóf egyik felét, akkor kelesztés után két részre bontjuk a tésztát. Az egyik feléhez adunk ízlés szerint kakaót (kb 1 evőkanál), majd a tészta visszalazításához egy kis tejet adunk. A mazsolát is most keverjuk bele a tésztába. A mazsolát előre be kell áztatni egy kevés rumos vízbe. Közben a kuglóf-formát kivajazzuk, vagy formaelválasztó spray-vel befújjuk.

  7.  Tészta formázása

    A tészta két felét hosszúkás formára gyúrjuk. A két felet összecsavarjuk a hosszanti tengely körül. Az így kapott fonatot kör alakba hajtjuk, és beletesszük a kuglóf-forma aljára. 1 kg lisztből 2db 0.90 kg-os kuglof készíthető.

  8. Újabb kelesztés

    A formában kelni hagyjuk a tésztát egészen addíg, amíg ki nem tölti teljesen a kuglóf-forma térfogatát.

  9. Sütés

    160C fokon nagyjából 1 órát sütjük. Hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megsült a kuglóf, fejre borítjuk, és a formát levesszük róla, majd annak cső részét vizsgáljuk. Ha ott még ragad a tészta akkor még nem jó. Amint megsült a kuglóf vegyük ki a sütőből és nagyon fontos, hogy a formával együtt, fejjel lefelé hagyjuk kihülni a tésztát. Amint kihült, kivehetjük a formából.

 Tuti tipp:

Ha a tésztát kalács állagúra gyúrjuk be (kicsit keményebb, nem olyan ragacsos, mint a kuglóf) ebből még készíthetünk kürtös kalácsot, aranygaluskát, farsangi fánkot és dán kiflit is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukraszsutik.blog.hu/api/trackback/id/tr171795442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása