Kovács István cukrászmester

Kovács tanár úr segítségével olyan fortélyokat sajátíthatunk el amelyek nélkül nem sikerülne olyan finomra a sütink.

Kis csapatunk

Támogatóink:

Az ingyenes weblapok szakértője.

Cukrász-csodák minden mennyiségben

2010.02.16. 21:54 B. Csilla

A gyúrt élesztős tészták (kalács, briós)

Anyaghányad:

1 kg liszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
5 dkg élesztő
1 dkg só
0,5 liter tej
2 db tojás sárgája

 Gyártás menete:

  • előkészítés: Készítsük elő a hozzávalókat, szitáljuk át a lisztet és langyosítsuk meg a tejet.
  • kovász készítés:

    Az élesztőt csomómentesen elkeverjük kb 1 dl langyos tejben egy kicsi porcukorral, majd liszt hozzáadásával tejföl sűrűségű kovászt készítünk, meglisztezzük picit a tetejét, és érleljük 10-15 percig.

     

  • tészta begyúrás:

    Miután a kovászunk megérleltük, a maradék lisztet, a sót, a tojást, a margarint és kb 2 dl tejet elkezdhetünk begyúrni. Fontos, hogy a tésztát ne gyúrjuk be keményre, csak annyi tejet öntsünk még hozzá, amenyi a jó állaghoz kell. (jó állagú, ha tiszta lesz az edény, vagy a kéz gyúrás után)

  • tészta kelesztés:

    Az élesztőgombáknak 40 C az ideális, ezen a hőmérsékleten 30 perc alatt a duplájára kelnek.


     

  • tészta szelloztetés:

    Miután megkelt a tészta, egyszer átgyúrjuk.

     


     

  • ismételt kelesztés:

    Újra 30 percig kelesztjuk. 

  • tészta darabolása formázása:

     
    Így készül a briós:

    Így készül a kalács:

  • kenőtojással lekenés:

    a már sütőplére helyezett kalácsokat és briósokat lehenjük vagy kalácsfénnyel vagy kenőtojással.

     

  • félig kelesztés:

    a sütűplén félig megkelesztjük

  • ismételt lekenés:

    ismételten lekenjük kenőtojással majd teljesen megkelesztjük.

  • sütés:

    180 C-on készre sütjük.

 Tuti tipp:

Ebből a tésztából készíthetünk még ökörszemet is. A túrótöltelékhez az ajánlott anyaghányad: 20 dkg kristálycukor, 2 db tojássárgája, citromhéj, vaniliáscukor, 1 kg túró (át kell szitán passzírozni).

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://cukraszsutik.blog.hu/api/trackback/id/tr911764670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2010.02.22. 12:15:17

Laikus kérdés: mit takar a kenotojás és a kalácsfény?

B. Csilla 2010.02.22. 20:36:53

@gbsz: A kenőtojás semmi extra, egy egész tojás villával felverve. A kalácsfény nagy kiszerelésben kapható (min 1kg) por állagú adalék, amit vízzel kell hígítani. Ugyanazt a célt szolgálja, mint a tojás, csak költséghatékonyabb. A kalács felülete ugyanolyan szép fényes akármelyiket használjuk.

Vágó Hajnalka 2013.10.17. 13:56:05

Kedves Csilla!

Az ajánlott bejegyzéseknél, mindig csak 3 süti receptje jelenik meg, hogy tudnám megnézni egyszerre az összeset?
Üdv: Hajni